Dieta a trądzik

Dieta a trądzik

Volumatic

Prawidłowe nawyki żywieniowe umożliwiają zachowanie nie tylko zdrowia, ale także ładnej skóry. Niewłaściwa dieta może przyczynić się bowiem do powstania zmian trądzikowych. W dalszym ciągu trwają prace nad ustaleniem zależności pomiędzy spożyciem niektórych artykułów żywieniowych, a pojawieniem się trądziku.

Osoby z problemami trądzikowymi powinny unikać głównie żywności o wysokim stopniu przetworzenia. Zawierają one sporo konserwantów czy innych substancji chemicznych, które niekorzystnie wpływają na stan cery. Część z nich może powodować nasilenie zmian skórnych. Warto zrezygnować ze smażonych potraw oraz ograniczyć spożywanie tłuszczów zwierzęcych. Kolorowe i słodkie napoje, lepiej zastąpić wodą mineralną, która oczyszcza organizm z toksyn.

Dieta powinna składać się z naturalnych produktów, które zawierają wysoką ilość witamin, składników mineralnych czy błonnika. Niekorzystnie oddziaływają na skórę ostre przyprawy. Po ich spożyciu, gruczoły łojowe pracują intensywniej, przez co wydzielają większe ilości sebum. Istotne jest także ograniczenie cukrów prostych. Ich duże ilości znajdują się m.in. w słodyczach.

Z polecanych produktów, które są pomocne w zwalczaniu zmian trądzikowych, należy wymienić witaminę A oraz E. Wskazany jest także cynk, który wspomaga zwalczanie trądziku. Ponadto przyspiesza gojenie ran.

żółtaczka leczenie żółtaczka